AAOO – GRAN FONS – 2a edició de l’Oncoswim aspira a recollir 6.000 € per a la investigació del càncer de mama triple negatiu

16 febr. 2017 | AAOO – Gran Fons

La segona edició de l’ONCOSWIM ja té data: el pròxim 17 de juny. La Fundació Oncolliga Girona i el CN RadikalSwim han tornat a sumar esforços per organitzar aquest repte esportiu i solidari que consisteix a recórrer nedant en equips de quatre persones els 30 km que separen la platja de l’Estartit de la platja de Port Bo, a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues.  Per segon any consecutiu, els diners recaptats amb aquesta travessia solidària es destinaran a finançar un projecte d’investigació impulsat per la Universitat de Girona sobre el càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves i que representa el 20% de tots els càncers de mama diagnosticats. 

La nova edició s’ha presentat en una roda de premsa celebrada a l’Hotel Carlemany de Girona a la qual han assistit la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, el president del CN RadikalSwim, Dani Serra, i el delegat territorial a Girona de la Federació Catalana de Natació, Lluís Masberenguer. 

L’esperit del repte esportiu continua essent el mateix que l’any passat. Els equips poden triar entre dues modalitats: relleus (com a mínim un membre de l’equip haurà d’estar sempre a l’aigua) o en grup (els quatre nedadors fan tot el recorregut junts i compten amb un cinquè integrant de l’equip que fa tasques de suport a l’embarcació). Els equips participants tindran un temps màxim de 12 hores per finalitzar la prova, per motius de seguretat. Es tracta d’una prova exigent a nivell físic, motiu pel qual els participants han d’acreditar que tenen capacitat per a realitzar-la, és a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’una hora. Durant la travessia, els equips aniran acompanyats en tot moment per una embarcació amb patró, i també hi haurà altres embarcacions i caiacs que faran seguiment durant el recorregut. 

Paral·lelament, el mateix 17 de juny a la tarda, se celebrarà una prova de natació més popular, que s’espera que atregui desenes de participants. Es tracta de la Milla Solidària Oncoswim, una prova d’1,5 km que consisteix a recórrer nedant la distància entre la platja de Llafranc i la de Port Bo, a Calella de Palafrugell. L’objectiu dels organitzadors és que l’arribada dels nedadors de la Milla Solidària coincideixi amb la dels primers equips de l’Oncoswim de 30 km. 

Les inscripcions a les dues proves ja es poden fer a través de la pàgina web www.oncoswim.cat. En el cas de l’Oncoswim, el preu de la inscripció és de 150 euros per als participants amb llicència federativa i de 161€ per a aquells que no disposin de l’esmentada llicència. En el cas de la Milla Solidària el preu de la inscripció és de 12 euros (15 euros en el cas de no comptar amb llicència federativa). 

 
El te verd i el tractament del càncer de mama triple negatiu

Més enllà del repte esportiu, l’Oncoswim es planteja sobretot com un repte solidari. Per això, per poder participar a l’ONCOSWIM els equips hauran de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import de 500 euros. Per segon any consecutiu els diners recaptats es destinaran a finançar un projecte d’investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia a Girona (ICO-Girona).  

El projecte, dirigit per les doctores Teresa Puig i la Gemma Viñas, consisteix a fer un estudi clínic seleccionant mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats que permetin desenvolupar nous medicaments per aquest subtipus de càncer tan agressiu, que actualment només es pot tractar amb quimioteràpia. 

El pressupost total d’aquest estudi, tenint en compte que comprengui entre 100 i 120 mostres, és de 20.000 euros. El donatiu de la primera edició de l’Oncoswim, un total de 5.128 euros, s’ha destinat a material fungible per a l’experimentació clínica, i l’objectiu dels organitzadors és reunir com a mínim 6.000 euros més en aquesta segona edició per tal de poder garantir la continuïtat del projecteFins ara hem pogut processar al voltant de 80 mostres de pacients i en voldríem aconseguir unes 30-40 més per arribar al nostre objectiu. També hem començat a fer les anàlisis dels biomarcadors que volem analitzar als tumors de les pacients”, ha especificat la Dra. Puig.  

Dues entitats unides per una causa

Fundació Oncolliga Girona. Entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu millorar el dia a dia dels malalts oncològics i dels seus familiars a les comarques gironines. També treballem per la prevenció primària del càncer i per sensibilitzar a la societat sobre aquesta patologia. Oferim serveis diversos, sobretot aquells que no contempla la sanitat pública, com ara el drenatge limfàtic, fisioteràpia a domicili, programes d’ajuda domiciliària, etc.

Club Natació RadikalSwim.  Constituït l’any 2011, va ser el primer club de natació exclusivament d’aigües obertes de l’Estat i té per objectiu el foment i la difusió d’aquesta modalitat esportiva. Organitza anualment la RADIKALMARBRAVA entre Calella de Palafrugell, Illes Formigues i Llafranc, i els seus membres han realitzat diversos reptes solidaris com per exemple Lupus 42.195 (una marató per donar difusió a la malaltia del lupus) i Cruïlla 43 (43 km al canal Mallorca-Menorca per recaptar fons pel Centre Cruïlla, que lluita contra l’exclusió social). 

Compartir:

Notícies Relacionades

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE