ÀRBITRES – MARTA CABANAS, ÀRBITRA FINA

5 des. 2022 | Comitè d’Àrbitres, Federació

Marta Cabanas s’ha convertit en la primera àrbitra FINA, catalana i espanyola, en la disciplina de waterpolo.

La Marta ve d’una família de molta tradició en el món del waterpolo. Els seus pares van ser waterpolistes internacionals i els seus germans també hi juguen. El Sergi Cabanas es va proclamar campió del Món aquest estiu amb la Selecció Absoluta.

Va ser nedadora del CN Sabadell i als 15 anys va començar a jugar a waterpolo, 1 any al CN Sabadell i 4 anys al CN Terrassa.

Als 18 anys va fer el Curs d’àrbitres de la FCN. “És un dels millors cursos d’àrbitres del món”. Va estar 4 anys xiulant a la Lliga Catalana i la van proposar per fer el Curs Nacional.

Va passar de la categoria C a la categoria A en tres anys i el 2019-2020 va realitzar el Curs Internacional LEN. Va entrar a la llista europea el gener de 2021.

A la llista FINA va accedir a principis d’aquest any 2022. Ha participat a la Super Final Europea femenina de la World League, el mes d’abril, i a la Super Final Mundial femenina de la World League, el passat mes de novembre a Tenerife.

“Per ser àrbitre FINA, has de completar un curs de la FINA School i el teu país t’ha de col·locar a la llista d’àrbitres convocables. I a partir d’aquí, et poden convocar per a qualsevol competició organitzada per la FINA: Mundials absoluts i de categories, partits de la World League (aquest format ja no es portarà a terme aquesta temporada) i partits de la World Cup”.

“No trobo moltes diferències entre el waterpolo masculí i el femení. El waterpolo femení ha evolucionat molt en els últims anys. Potser que en el waterpolo d’homes tot va una mica més ràpid i tu, com a àrbitre, també has de reaccionar més ràpid, i que al waterpolo de dones hi ha més contacte perquè el banyador femení ocupa més superfície i ho has de tenir en compte”.

Recordar que Noelia Donato, com a àrbitra LEN, va ser la primera dona en dirigir una Final Four femenina europea i va formar part del grup d’àrbitres que van dirigir el Campionat d’Europa de Màlaga 2008.

 

Escolta el podcast de Marta Cabanas a Waterpolo World referees

 

Foto: Arsenio Waterpolo

Compartir:

Notícies Relacionades

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE