Història Màsters

Els màsters a Catalunya

A partir dels anys 70 als EEUU es van començar a fer unes competicions de natació per a persones grans, des dels 25 fins als 100 anys, fent classificacions en grups de 5 en 5 anys -hi ha hagut nedadors de més de 100 anys-, i aquest moviment s’ha anat estenent per tot el món adquirint a l’actualitat nivells impensables. Es celebren competicions a nivell europeu (el primer a 1987) i mundial (el primer a 1986), cada 2 anys, alternant-se, amb una participació d’entre 3.000 i 4.000 nedadors. Catalunya ha estat -com en moltes coses- capdavantera a nivell nacional i des del 1985 es celebra el Campionat de Catalunya amb una participació que augmenta cada any. En els últims 6 anys s’han celebrat els campionats a la piscina del CN Sabadell, cosa que ha estat bàsica per a motivar aquesta participació ja que el CN Sabadell té la millor capacitat d’instal·lació i d’organització de competicions d’aquesta envergadura. Als Campionats de Catalunya de l’any passat hi van participar 36 clubs amb 403 nedadors. Els dies 13 i 14 d’aquest mes de maig es celebrarà el XVI Campionat de Catalunya i s’espera superar els 450 nedadors d’entre 20 i 85 anys amb participació de nedadors d’Aragó, València, Madrid, País Basc i algun estranger.

La Federació Catalana de Natació hi ha afegit la categoria de 20 a 24 anys per als nedadors que els hi agrada la natació, que volen competir i que no entren dintre de les exigències de la natació júnior. També s’han modificat les categories per les moltes travessies que es fan a l’estiu arreu de Catalunya i que agruparan, a partir d’aquest any, els nedadors en 30-39 anys, 40-49 anys, 50-59 anys, 60-69 anys i 70 en endavant. El CN Sabadell és també el club que presenta més nedadors a les competicions i és l’actual Campió d’Espanya. Són uns 25 els clubs catalans que participen regularment a les competicions màsters i són unes 12 les competicions que programen anualment els clubs següents: CN Atlètic-Barceloneta, CN Igualada, CN Sant Andreu (dues), Club INEFC Lleida, CN Sallent, CN Reus Ploms, CN Barcelona, CN Sabadell, CN Manresa, GE i EG i Club Nagi.

Existeixen rècords per categories, masculina i femenina, a nivell mundial, europeu, nacional i català i tot això ajuda a motivar els nedadors a preparar-se per estar millor física i mentalment dintre d’un clima relaxat, sense exigències i amb l’esforç que cada un hi vulgui posar a nivell de les seves aspiracions personals, per superar-se un mateix -que és el primer pas- o superar els altres, competint.

Per competir fa falta ser membre d’un club o associació que estigui afiliat a la Federació Catalana de Natació i demanar la llicència que té un cost de 3.500 pessetes, o la llicència d’un dia que dóna dret a competir només a la jornada d’un dia, per un cost de 600 pessetes (amb assegurança inclosa). Arreu del món, es fan competicions regionals o nacionals cada cap de setmana. A Catalunya se celebra una competició mensual de mitjana amb una participació d’uns 150 nedadors. Aquestes competicions han arribat a celebrar-se a tot el territori català sent Barcelona la província més prolífera, però Tarragona, Lleida i Girona, han començat a organitzar alguna competició. Cada nedador es paga les despeses de llicència, inscripció per prova (500 – 600 pessetes) i desplaçaments i hotels i són molt pocs els clubs que col·laboren una mica en aquesta despesa. Tot això fa que sigui més meritòria aquesta quantitat de participants. Alguns clubs comencen a tenir el seus entrenadors específics i a tenir en compte, molt seriosament, aquesta natació.

Bastants nedadors catalans han participat en Campionats d’Europa i del Món i algun als Jocs Mundials Màsters, els “Masters Games”, conquerint medalles i bones classificacions.

Josep Claret, de 55 anys, del Club Nagi de Sabadell, és un dels nedadors catalans que ha competit més internacionalment, guanyant 9 medalles en Campionats d’Europa , 5 en Campionats del Món, i 2 en els “Masters Games”, i és en l’actualitat l’únic nedador català màsters en possessió d’un rècord del món. Un rècord fet l’any passat, el 20 de febrer a Lleida, a les magnífiques instal·lacions de l’INEFC, a la distància de 50 metres papallona amb 28.92. A nivell europeu també consten els rècords de Mònica Cuervo, del CN Sabadell, de més de 25 anys, en 50 i 100 papallona. Loli Balbuena, de 41 anys, del Club Nagi, ha guanyat dues medalles de bronze al Campionat del Món i dues de plata i una de bronze als Campionats d’Europa de Innsbruck, l’any passat. Julio César Cervantes, de 35 anys, del Club Nagi, va guanyar una medalla de bronze, en la llarga distància (5000 metres), als últims Campionats del Món celebrats a Casablanca.

En l’especialitat del waterpolo màster s’està acabant la 24a Lliga Catalana on hi participen 11 equips. És la competició màster més antiga d’Espanya. Dintre d’aquest col·lectiu, i amb l’empenta de l’Agrupació de Veterans de la Natació i el Waterpolo de Catalunya, que va començar a fer-se el Campionat de Natació.

En waterpolo, per la dificultat de mobilitzar els jugadors d’un mateix club -com marca la normativa- encara no s’ha participat mai internacionalment.

En salts de palanca i trampolí es va fer el I Campionat de Catalunya l’any passat i possiblement algun saltador participi al VIII Campionat del Món de Natació, Salts, Waterpolo i Natació Sincronitzada que es farà el juliol a Munic. La Comissió de Màsters de la Federació Catalana de Natació, presidida per Manel Domènech, és la que mou i recolza tot aquest moviment. Existeix una Associació de Natació Màsters, legalitzada i amb domicili a Catalunya, però d’àmbit nacional, que publica una revista semestral especialitzada, nadoMaster, amb tot el que fa referència a la natació i el waterpolo màster. Buscant la pàgina Web mastersswimming.com hi trobareu extensa informació sobre la natació nacional i internacional de màsters.

Cada competició es una trobada de nedadors que de nou han tornat a nedar com quan eren joves, però sense les pressions i exigències d’aquells temps, i d’altres, que han començat a nedar de grans i s’han acostat a aquest esport dintre del qual s’hi senten bé. Per uns, amb una tècnica adquirida fa anys, no resulta tan difícil, però pels que comencen tot és una experiència nova que els va formant de mica en mica.

Alguns arriben a nedar tan bé que ningú diria que han après a nedar als 50 o 60 anys en les classes per adults que es fan diàriament a les piscines de Catalunya. Aquests tenen un gran mèrit i són dignes d’admiració. Alguns nedadors de més de 75 anys són valents de nedar cada dia uns 3.000 metres. El clima d’amistat que existeix entre els que s’han trobat de nou després de molts anys i les relacions que es van fent entre uns i altres fan que cada trobada tingui un al·licient afegit, que el de pròpiament dita competició. És per tot això que dintre de cada club vagi sortint un grup que es va retrobant en entrenaments i competicions puntuals i s’aprofita, de tant en tant, el final d’aquestes activitats, per fer un esmorzar o un sopar amb els companys. És en aquests moments quant no sap gens de greu haver-se agrupat per fer natació.

Per tot això l’activitat esportiva per la gent gran i en especial la natació, per les seves completes i grans avantatges, anirà augmentant i cada vegada hi haurà més practicants. Està demostrat que amb una bona activitat física retardem el procés d’envelliment que tots patim. La natació per la gent gran, amb competició o sense, és un bon camí per viure més i millor.

Actualitzacions

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE