Línia de finançament de 10 milions € de Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física i Institut Català de Finances per pal·liar els efectes del COVID-19 en l’esport català

27 març 2020 | Federació

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) impulsa un paquet de mesures per compensar els perjudicis econòmics creats pel COVID-19 en el conjunt del sector esportiu català, i contribuir així a la seva recuperació un cop se superi la situació actual. Entre les principals actuacions, destaca una línia de finançament directe de 10 milions d’euros entre l’Institut Català de Finances i el Consell Català de l’Esport destinada al teixit esportiu del país.

D’aquesta manera, la SGEAF fa arribar al món de l’esport, per una banda, les iniciatives genèriques impulsades per l’Estat i la Generalitat per ajudar els autònoms i les empreses del país, i, de l’altra, mesures complementàries específiques de la SGEAF pel sector un cop hagi finalitzat aquest episodi. La finalitat és garantir la continuïtat dels programes, línies d’actuació i activitats esportives afectades per la pandèmia del COVID-19.

En un primer bloc, com a complement de les mesures aprovades pel Decret Llei 8/2020 de 24 de març i amb l’objectiu d’oferir una millor liquiditat de les empreses i entitats esportives afectades, la SGEAF posa a disposició del teixit esportiu català, especialment per a necessitats de liquiditat, la línia de finançament a través de la qual AVALIS i l’Institut Català de Finances (ICF) avalen el 80% dels préstecs que atorguin les entitats financeres, les quals assumeixen el 20% del risc. Es tracta de préstecs a quatre anys amb el primer any de carència. La informació completa d’aquesta operativa es troba en l’enllaç http://www.icf.cat/ca/productes-financers/avals/icf-avalis-liquiditat/.

A més, el Consell Català de l’Esport i l’ICF posen a disposició del teixit esportiu català, especialment per als que no tinguin accés a crèdit mitjançant les entitats financeres, una línia de finançament directe de 10.000.000 euros per a operacions d’entre 20.000 euros i 300.000 euros amb carència del primer any i termini de retorn màxim de 5 anys.

Es mantenen els programes de subvencions

Un segon bloc de mesures complementàries de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física va dirigit als programes de subvencions vigents i previstos per l’any 2020. D’aquesta manera, es mantindran i s’agilitzaran els procediments de convocatòries de subvencions de concurrència pública, i de subvencions nominatives corresponents als programes i línies de subvencions previstes a l’avantprojecte del pressupost 2020, sense esperar l’aprovació definitiva del pressupost de la Generalitat de Catalunya per part del Parlament.

D’acord amb les mesures excepcionals impulsades tant pel Govern estatal com pel Govern de la Generalitat de Catalunya, es suspèn el termini per donar compliment al tràmit d’acceptació atorgat a les entitats proposades com a beneficiàries de les subvencions en tramitació, i es suspenen els terminis legalment fixats per a la presentació de la documentació justificativa d’aquelles entitats esportives beneficiàries que ja hagin percebut el 80% de subvencions corresponents als programes tramitats a l’empara de les Resolucions vigents.

A banda, el Govern analitzarà i prepararà la convocatòria de diferents programes a favor d’entitats esportives i municipis amb la finalitat de cobrir els perjudicis econòmics ocasionats pel COVID-19.

Pel que fa als esportistes que formen part del programa d’Alt Rendiment Català (ARC) i a causa de l’ajornament dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020, la SGEAF adoptarà dues mesures excepcionals de suport. En primer lloc, prorrogarà el Programa ARC, inicialment previst pel cicle 2017-2020, fins al 2021, per tal de garantir als 530 esportistes catalans inclosos en aquest programa les mateixes condicions per intentar accedir als Jocs de Tòquio del 2021.  I, en segon lloc, garantirà l’aportació econòmica necessària per tal de fer efectiva la pròrroga d’un any més del Programa ARC de nou milions d’euros addicionals, que se sumaran als 36 milions ja destinats pel Govern en el cicle 2017-2020, aportació econòmica destinada majoritàriament al col·lectiu d’esportistes, federacions i tècnics inclosos dins aquest programa, per tal de garantir les ajudes en forma de beques i subvencions als efectes de seguir preparant la cita olímpica pel 2021.

Mesures immediates i excepcionals incorporades al Decret Llei 8/2020

Les actuacions explicades fins al moment, pensades específicament per al sector esportiu, se sumen a les previstes en un àmbit més general per la Generalitat en el Decret Llei 8/2020, de 24 de març, de modificació parcial del Decret llei 7/2020, de 17 de març, de mesures urgents en matèria de contractació pública, de salut i gestió de residus sanitaris, de transparència, de transport públic i en matèria tributària i econòmica, i d’adopció d’altres mesures complementàries. Entre elles, destaquen mesures aplicables amb efectes immediats sobre els programes de subvencions contemplats en el Pla Estratègic de subvencions 2019-2021.

En aquest sentit, es preveuen, d’una banda, mesures de flexibilització, d’acord amb la normativa de subvencions i de procediment administratiu comú, en relació a les condicions establertes a les bases reguladores i convocatòries amb la finalitat de donar la viabilitat màxima a les actuacions objecte de subvenció o ajut que s’han vist afectades pel context generat pel COVID-19. I, de l’altra, mesures en els expedients de subvencions o ajuts en els quals no s’hagi complert l’objecte i la finalitat com a conseqüència del COVID-19, com ara ajornar el termini de compliment de l’objecte i finalitat de la subvenció o ajut i de la seva justificació, el qual en cap cas es podrà considerar un motiu per aplicar expedients de regulació d’ocupació en relació amb els llocs de treball vinculats a les actuacions subvencionades; finançar les despeses realitzades per les persones beneficiàries encara que no s’hagi assolit, totalment o parcialment, l’objecte i finalitat de la subvenció o ajut, i establir altres actuacions per evitar perjudicis als beneficiaris derivats del compliment de les seves obligacions envers del procediment subvencional.

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física continua treballant per impulsar un paquet de mesures addicionals i de caràcter estructural, per tal de crear els mecanismes de suport i ajuda econòmica a favor de les empreses i entitats esportives de Catalunya amb l’objectiu de superar l’actual situació amb el menor perjudici possible i, a la vegada, que puguin afrontar una futura recuperació amb garanties.

 

 

Altres Comunicats de la FCN – Afectacions COVID -19

1er comunicat – SUSPENSIÓ COMPETICIÓ

2on comunicat –  AFECTACIÓ DE LES OFICINES

3er comunicat – ASSEGURANÇA ESPORTIVA

4t comunicat – AJORNAMENT QUOTES

 

Compartir:

Notícies Relacionades

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE