AAOO – GRAN FONS – Nedar sense parar els 120 kilòmetres de la Costa Brava per recaptar diners per protegir el fons marí català

6 jul. 2021 | AAOO – Gran Fons

El repte KAI és una iniciativa del Club de Natació Radikal Swim per aconseguir més de 50.000€ per al projecte de la Universitat de Barcelona Evitem la Pesca Fantasma, amb l’objectiu de reduir l’impacte de les arts de pesca perdudes. El nedador Gerard Alemany, del CN Radikal Swim, serà qui nedarà els 120 km de la Costa Brava, de nord a sud, sense parar ni sortir de l’aigua durant unes 40 hores. 

El repte Kai s’ha presentat al Museu de la Pesca de Palamós i consisteix en nedar – per primer cop a la història – la totalitat de la Costa Brava (120 kilòmetres) sense parar, impulsat pel Club de Natació Radikal Swim. L’objectiu del repte és recollir fons per al projecte de sostenibilitat Evitem la Pesca Fantasma, una iniciativa, coordinada per la Universitat de Barcelona, per reduir l’impacte de les arts de pesca perdudes als fons marins catalans.

El repte solidari, que començarà a Portbou i acabarà a Blanes, tindrà lloc el proper 21 d’agost. Es tracta de la primera iniciativa del Projecte KAI, una nova línia d’actuació del Club de Natació Radikal Swim, que pretén donar suport a propostes locals que estan fent front a problemes globals que afecten els mars, oceans i rius. D’aquesta manera, es portaran a terme diferents reptes, el més desafiants possible, per tal d’aconseguir visibilitat i recaptar fons.

L’equip de nedadors del club Radikal Swim és qui nedarà els 120km que formen la Costa Brava, de manera non-stop (sense parar), liderat pel nedador Gerard Alemany, que nedarà la distància sencera sense parar ni sortir de l’aigua. La distància prevista és de 115-120 kilòmetres i la previsió de durada és de 40 hores seguides nedant, en funció de les condicions que es puguin donar pel que fa a vent i onatge. Les dificultats principals que es poden trobar els nedadors són els bancs de meduses; el fet de nedar una nit sencera; l’exposició prolongada a l’alta salinitat, que pot produir inflamació de zones toves i vies respiratòries i alimentàries; la preparació mental i la variabilitat de les condicions de vent i onatge de la Costa Brava.

 

Aquest repte unirà institucions, empreses, marques i persones compromeses amb la salut mediambiental de l’oceà, i implica a la Diputació de Girona, la xarxa de Municipis de la Costa Brava i les seves comunitats locals, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana de Natació i la Universitat de Barcelona. Els objectius consisteixen en fer front, de manera conjunta, al problema que afecta al mar de la Costa Brava, projectar-se al món com un model de sostenibilitat i donar el màxim suport possible al projecte Evitem la pesca fantasma, de la Universitat de Barcelona, en la seva tasca de protecció dels fons marins de la Costa Brava.

 

«Evitem la pesca fantasma»: un projecte per protegir el medi ambient marí

El projecte «Evitem la pesca fantasma» és una iniciativa per reduir l’impacte de les arts de pesca perdudes (APP) —trampes mortals per a la biodiversitat— als fons marins a Catalunya. La iniciativa està coordinada a nivell científic per Bernat Hereu, professor de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, i impulsada per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya.

«La pesca fantasma és un fenomen habitual al litoral que causa un efecte negatiu constant i recurrent a la vida marina. Aquesta captura fantasma es pot allargar durant setmanes —fins i tot anys— i afectar també espècies protegides com el corall vermell», detalla Hereu, que és professor del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB.

En aquesta lluita contra els efectes de les APP en el medi marí, és decisiva la col·laboració de les confraries de pescadors —en especial, molts pescadors artesanals que han col·laborat activament en la detecció i extracció d’arts de pesca perdudes—, així com de centres d’immersió, associacions i entitats.

 

Recaptar més de 50.000€ per evitar la pesca fantasma a la Costa Brava

Més enllà de la vessant esportiva, el repte KAI vol ajudar a mitigar l’urgent problema que suposa la pesca fantasma, i aconseguir fons per al projecte de la Universitat de Barcelona “Evitem la Pesca Fantasma”. D’aquesta manera, es podrà reduir l’impacte sobre més de 70 espècies bentòniques, que inclou un gran nombre de peixos i crustacis, i espècies sèssils amb un important paper ecològic i estructural (gorgònies, corall vermell, esponges, briozous, algues arborescents).

 

La recaptació obtinguda – més de 50.000€ – servirà per finançar l’ús d’un vehicle submarí no tripulat dirigit per control remot (remotely operated vehicle o ROV), que serà decisiu per millorar l’eficiència del projecte, ja que redueix el temps d’immersió i augmenta significativament la superfície de prospecció. A més, la localització exacta de les arts de pesca perdudes mitjançant un ROV, permetrà als submarinistes fer les extraccions de manera més eficient i segura. Gràcies a la seva implementació, s’aconseguirà, com a mínim, doblar el nombre d’arts de pesca extretes anualment (50 APP/any).

 

Més informació sobre la campanya per recollir fons al portal web (https://www.mecenes.ub.edu/pescafantasma).

 

 

El projecte KAI, amb visió al futur

La voluntat de Radikal Swim és seguir sumant més iniciatives, a través del projecte KAI, a d’altres zones, per donar suport a projectes locals que estiguin enfocats a solucionar l’impacte de factors d’estrès globals de l’oceà.

Està previst, paral·lelament, desenvolupar la conscienciació dins la comunitat d’amants del mar i de la natació en aigües obertes, la col·laboració amb empreses i institucions amb valors de sostenibilitat i el desenvolupament i suport R&D amb centres de recerca, així com d’altres col·laboracions que es puguin trobar a favor de la protecció dels oceans.

Compartir:

Notícies Relacionades

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE