FEDERACIÓ – Enric Bertrán: “Em quedo amb la unitat, el sentiment de pertinença a la FCN i amb les grans competicions que hem fet en aquests 14 anys”

22 març 2022 | Federació

Enric Bertrán ha estat 14 anys President de la Federació Catalana de Natació, avui 22 de març del 2022 deixa el càrrec ja que ja s’han complert 3 legislatures i així ho marquen els estatuts de la Federació. Bertrán, abans de ser President va ser durant 11 anys vicepresident, així doncs 25 anys vinculat a la FCN que avui arriben al seu final.

 

President, sentiments contradictoris en aquestes últimes hores?
Absolutament. Quan el 2008 vaig entrar de President, ja vaig posar en el meu programa que el mandat seria de 3 legislatures i a més a més vam modificar els estatuts perquè així crec que ha de ser. No ens hem de perpetuar en els càrrecs, però això no vol dir que ara, miri enrere, aquests 25 anys que he estat vinculat a aquesta casa i em desperti emocions. Ha estat una part molt important de la meva vida i he tingut el privilegi i l’honor d’haver-li pogut tornar al meu esport tot el què em va donar i em sento molt orgullós de tot el què hem fet.

 

D’aquests 25 anys, però específicament dels 14 com a President, amb què et quedes?
Em quedo amb quelcom que el Centenari de la FCN ha il·lustrat molt bé: la unitat de totes i tots nosaltres, com deia el lema del Centenari: “Entre tots i totes, 100 anys”. Crec que durant aquests 14 anys he treballat molt, juntament amb la Junta Directiva, per anar tots junts, per remar tots en el mateix sentit i tenir un sentiment d’orgull al saber que totes i tots formem part de la Federació Catalana de Natació, aquest sentiment de pertinença m’omple d’orgull. I em quedo també amb totes les competicions internacionals que hem celebrat. Mundials, Europeus, Pre-olímpics, Final 8 de waterpolo, i desenes de competicions internacionals de primer nivell. I, per descomptat amb els èxits dels nostres esportistes. Tot plegat fa que la Federació Catalana de Natació sigui una referència a tots nivells, català, estatal i internacional.

 

Em quedo amb quelcom que el Centenari de la FCN ha il·lustrat molt bé, la unitat de totes i tots nosaltres, com deia el lema del Centenari: “Entre tots i totes, 100 anys”.

 

Però en aquests 14 anys també heu hagut de gestionar les dues grans crisis. La crisi econòmica del 2009 i la crisi sanitària del covid-19 d’aquests dos últims anys.
Sí, crec que aquests dos són els moments més complicats de la meva presidència. La crisi econòmica es va allargar en el temps i fins ben entrat la dècada del 2010 no vam poder començar a veure una mica la llum. Vam haver de fer grans sacrificis, començant pel personal de la FCN, però vam ser capaços de sortir-ne i mantenir i fer créixer les nostres estructures fent-les rentables. De fet, tots els clubs van poder mantenir-se i superar aquells moments tan durs. Crec que el caràcter de la gent de l’esport fa que davant les adversitats tinguem una gran capacitat d’afrontar-ho i sortir-ne. I després aquesta tragèdia de la Covid-19 que va ser el pitjor moment del nostre esport, perquè si ja era un drama tenir les instal·lacions tancades, no poder fer competicions va ser molt difícil de gestionar. Però com he dit abans, sense la unitat de totes i tots, de tothom que forma part d’aquesta gran família que és la natació catalana, hagués estat impossible superar-ho.

 

Si aquestes han estat les dues grans crisis, també és de justícia parlar del llegat espectacular que deixa la teva presidència a través de les grans competicions esportives que s’han celebrat a Barcelona: Mundial del 2013, Europeu del 2018, Pre-olímpic de natació artística 2021, Final 8 de waterpolo, finals europees de clubs i competicions internacionals de primer nivell.
Sí, la part esportiva considero que és una història d’èxits. Me’n vaig molt orgullós i amb un sentiment de ser un privilegiat, perquè la natació catalana, la Federació és un referent internacional. Hem tingut reconeixements internacionals, a través de les grans competicions que hem celebrat, com mai abans. A més a més de tots els èxits dels i les nostres esportistes i tècnics i tècniques, que han estat espectaculars.

 

“La part esportiva considero que és una història d’èxits”

 

 

D’aquesta història d’èxits esportius quins consideres que són els millors moments?
En 14 anys són molts els millors moments. Crec que la millor sensació, la satisfacció que tinc, és que em sento que he estat el President de tots. Estic molt orgullós de la vertebració territorial que hem aconseguit, a través de les delegacions territorials. Era quelcom que necessitàvem, que els nostres esports, tot Catalunya, els sentís com seus. Hem reforçat les delegacions territorials que ja existien i n’hem creat de noves per poder arribar a tot el territori a on es practiquen els nostres esports.

 

I en termes de millor moment?
Crec que el millor moment va ser la celebració del Campionat d’Europa de waterpolo Barcelona 2018. El dia que va acabar l’Europeu, amb els dos equips nostres al podi. Allà vaig sentir molta felicitat, va ser un grandíssim moment, perquè aquell Europeu havia estat una aposta de la FCN i personalment vaig estar-hi molt implicat. El Mundial del 2013 va ser també espectacular i a nivell esportiu crec que els resultats esportius de Londres 2012 són un llegat brutal a la nostra història. I no em puc oblidar del sopar de gala del Centenari de la FCN que vam fer el novembre del 21. Aquell sopar crec que va resumir perfectament tot això que estic explicant, la nostra història, aquest sentiment de pertinença, aquest ADN de la Federació. Aquell sopar va mostrar la dimensió i la importància de la FCN i per mi és un honor immens haver estat el President del Centenari.

 

“El dia que va acabar l’Europeu, amb els dos equips nostres al podi. Allà vaig sentir molta felicitat, va ser un grandíssim moment”

 

 

Si hi ha millors moment, també n’hi ha de dolents, no?
Sí, el pitjor moment i que no és comparable a cap altre va ser l’accident del nostre saltador el Ferran Esteban. Aquella situació és absolutament tràgica i és el pitjor moment com a President. Per descomptat, i ja dic que no té comparació, va ser tota la crisi de la natació artística, després dels JJOO Londres 2012, que crec que ningú es mereixia. Crisi que no vam provocar nosaltres, però que ens va afectar de ple pel què significava i pel què ha significat. I per descomptat i ja ho he comentat, la pandèmia de la Covid-19, amb la impotència que representava tenir les competicions suspeses i les instal·lacions tancades. Existia un risc de perdre tot el què som i tot pel qual hem treballat tots durant tants i tants anys.

 

I què ha quedat per fer?
Doncs si hi ha alguna cosa que considero que queda pendent són les obres d’ampliació de la Piscina Sant Jordi. Crec que és primordial i necessari que la Federació Catalana de Natació gestioni una gran instal·lació esportiva, de primer nivell, com es mereix la ciutat Barcelona i els nostres esports. És absolutament necessari tenir una instal·lació que garanteixi la làmina d’aigua necessària per afrontar competicions de primer nivell. Però ara mateix els terrenys a on havia d’anar aquesta ampliació els ocupa un institut, perquè aquell projecte del 2008 al 2017 es va paralitzar. Clar, que tenim instal·lacions de gran envergadura com les Piscines Picornell o la Municipal de MontjuÏc, però cap d’elles les gestionem nosaltres, ni acullen l’esport federat de primer nivell, més enllà d’algunes competicions que hi podem celebrar.

 

“M’ha quedat per fer les obres d’ampliació de la Piscina Sant Jordi… Crec que és primordial i necessari que la Federació Catalana de Natació gestioni una gran instal·lació esportiva, de primer nivell, com es mereix la ciutat Barcelona i els nostres esports.”

 

 

Enric, deixes la FCN, però seguiràs vinculat al món de l’esport.
Sí, sí, seguiré 2 anys més com a vicepresident de la RFEN, perquè aquest és el compromís que tinc amb la FCN, amb els clubs catalans i també amb la pròpia RFEN i el seu President. A més a més, seguiré com a President de Gestora Catalana de Natació, una societat que ja teníem però que ara ens hem unit amb l’Associació Empresarial de Clubs de Natació. D’aquesta manera podrem afrontar conjuntament tots el reptes de futur pel què fa a la gestió de les instal·lacions que garanteixi la viabilitat dels clubs. Els clubs són unes entitats amb una idiosincràsia molt especial i que són la raó de ser dels nostres esports. Ara ens toca saber gestionar entre tots les conseqüències de la pandèmia, la crisi energètica d’aquests moments i tants i tants problemes que necessiten de l’ajuda de tots, començant per les institucions implicades, per a poder superar-ho.

 

Un altre dels càrrecs que tindràs serà vicepresident institucional de la UFEC? Una vicepresidència de nova creació.
És un càrrec que em fa una il·lusió especial perquè em permet seguir vinculat a l’esport federat català i seguir defensant el model de les federacions esportives com a cohesionadors i valedors de l’esport federat. Ara però, hauré de tenir una òptica més àmplia i espero ser útil i aportar la meva experiència.

 

“Seré vicepresident institucional de la UFEC, un càrrec que em fa una il·lusió especial perquè em permet seguir vinculat a l’esport federat català”

 

Què li diries al nou President de la FCN?
No soc ningú per donar consells, però li diria que aquesta feina només es pot fer amb la màxima il·lusió i estant sempre al costat dels nostres clubs. Només així es pot estar al costat també dels nostres tècnics i tècniques dels i les àrbitres i sobretot dels i les esportistes. Sé que el nou President té aquest sentiment, que té aquesta manera de fer. Ell i el seu equip tenen aquesta passió i estan més que preparats per afrontar aquest meravellós repte que és ser President de la FCN.

 

 

Per acabar, President?
És el moment d’agrair el suport, la complicitat i la confiança que he tingut des del primer moment dels clubs, esportistes, tècnics i tècniques, àrbitres i jutges i personal de la Federació, de les institucions i de totes les persones que han format part de les meves juntes directives. Acabo recordant el lema de la campanya del Centenari, perquè sé, i estic convençut que “Entre tots i totes” ho hem fet possible.

 

Gràcies de tot cor i llarga vida a la Federació Catalana de Natació

 

 

 

Compartir:

Notícies Relacionades

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE