FEDERACIÓ – ENTREVISTA AL PRESIDENT DE LA FCN, RAMON BOSCH

30 des. 2022 | Federació

President, un 2022 que ha estrenat presidència, com va?
Doncs sí, a finals de març del 2022 vaig accedir a la presidència de la FCN. El relleu ha estat molt natural i molt fàcil. L’Enric Bertrán ens ho ha posat tot molt fàcil i ara és el moment de seguir en aquesta línia ascendent que la FCN porta des de l’última dècada. L’Enric i les seves anteriors juntes van fer una feina extraordinària al capdavant de la FCN, tant és així que l’Assemblea General va aprovar per unanimitat, que Enric Bertrán sigui el primer President d’Honor de la Federació Catalana de Natació.

Nova Presidència, nova junta, nous projectes?
El 50% de la Junta Directiva actual és nova i entre tots haurem d’afrontar uns 4 anys que seran força complicats pels clubs per tot el tema dels consums d’energia, la baixada de llicències degut a la pandèmia i la renovació de concessions. Aquests són temes que ens preocupen. L’esport de competició i la gran massa social dels nostres clubs ha de ser la nostra raó de ser. I a més a més, volem mantenir la línia que la FCN sigui un referent d’organització de competicions a nivell internacional.

“… els consums d’energia, la baixada de llicències degut a la pandèmia i la renovació de les concessions, són temes que ens preocupen…”

De moment però l’esport de competició de la FCN ha estat un èxit aquest 2022.
Sí, els calendaris internacionals i domèstics han estat una  bogeria que crec que en alguns casos han col·lapsat els nostres esportistes. Però, tot i així, els nostres clubs, tècnics i centres de tecnificació han treballat de forma excel·lent. No tinc paraules per destacar que som Campions del Món en waterpolo masculí i Campiones d’Europa en waterpolo femení absolut i júnior. En natació, l’Emma Carrasco, amb la seva tècnica del nostre centre de tecnificació, la Lourdes Becerra, ha quedat Campiona d’Europa i del Món júnior. En natació artística hem estat a tots, absolutament tots, els podis internacionals de categories aconseguint ser Campiones i Campions del Món i, en salts, per primera vegada hem anat a un Europeu Absolut i per primera vegada també hem tingut 4 saltadors en un Mundial júnior. És extraordinari.

Davant aquest èxit, quins són els nous reptes esportius?
A nivell esportiu crec que hi ha un esport que s’enfronta a un gran canvi i és la natació artística i el seu nou sistema de puntuació, que de fet vull aprofitar per a fer una menció especial i un reconeixement a dos catalans que han estat “alma matter” d’aquest canvi i dues persones súper reconegudes internacionalment, la Maria José Bilbao i el Damià Palmer, que és l’actual president del comitè de natació artística de la FCN. Ells dos han creat aquest nou sistema mundial que canviarà la natació artística.

I en altres esports?
Amb natació hem de veure com progressa el nou sistema de treball de la RFEN al CAR. Vam fer un congrés de la natació catalana a Banyoles a principi de temporada que va servir per a compartir coneixements entre els tècnics catalans i els de la RFEN. Uns coneixements i experiències que han de repercutir directament en el rendiment i la millora dels nostres esportistes. Nosaltres tenim un model que funciona i volem seguir mantenint els grans percentatges d’esportistes catalans a les seleccions estatals en competicions internacionals en tots els esports.

“Volem seguir mantenint els grans percentatges d’esportistes catalans a les seleccions estatals.“

S’ha creat una nova comissió esportiva a la FCN, aigües obertes.
Sí, aquesta nova comissió la dirigeix Sergi Roure, una persona molt reconeguda dins el món de les travessies d’aigües obertes i un expert en aquest àmbit. La idea és que totes les travessies d’aigües obertes que es facin a Catalunya es facin sota un mateix reglament. Unificar criteris per tenir un calendari que sigui un referent a tots els nivells, seguretat, participació i oficialització de resultats. Un altre dels grans creixements que hem tingut ha estat en els màsters. Els èxits en l’últim campionat d’Europa aquest estiu a Roma ha estat aclaparador. Els màsters és un moviment mundial que allarga la vida de l’esportista i parla de salut, esport i benestar, hem de donar-li tot el suport possible.

Perquè els nostres esports, els clubs i totes i tots els esportistes, segueixin en aquesta línia ascendent, necessitem instal·lacions?
Sí, per descomptat i aquest és un problema que tenim actualment, les instal·lacions que tenim a Catalunya no estan al nivell europeu i necessitem un pla per a poder dotar a totes i tots els nostres esportistes de bones instal·lacions que ens permetin ser seu de competicions i els permeti a ells viure experiències internacionals de primer nivell. Estem treballant en aquest tema molt intensament i poder portar una competició internacional de categories d’edats aquest 2023 a casa nostra.

“…les instal·lacions que tenim a Catalunya no estan al nivell europeu i necessitem un pla per a poder dotar a totes i tots els nostres esportistes de bones instal·lacions que ens permetin ser seu de competicions.”

Al principi de l’entrevista parlava d’un dels reptes per aquests propers anys, la crisi de consums, com ho encara la FCN?
La FCN i l’Associació Empresarial de Clubs de Natació estem treballant conjuntament per poder donar resposta a aquesta situació tan complicada. Hem aconseguit moltes ajudes, però en necessitem més i sobretot seguir treballant en aquesta tasca d’enllaç que estem fent entre institucions i clubs de natació. És fonamental ser uns bons interlocutors i poder oferir solucions a un problema complicat de resoldre. Igualment amb la situació de les concessions, a on també estem treballant per a poder trobar el millor encaix, pel bé dels nostres clubs i dels nostres i les nostres esportistes.

Pel què fa a instal·lacions, tenim una situació complicada a la piscina Sant Jordi i a El Tossalet de Berga.
Sí, el despreniment d’una part del sostre de la Piscina Sant Jordi ha fet que haguéssim de tancar la piscina durant els propers 6 mesos i conseqüentment tenim un gran gruix de treballadors de la piscina en ERTO. És una situació complicada que estem treballant amb l’IBE, que està totalment implicat.

Pel què fa a Berga crec que estem rebent un tracte totalment injust per part de l’Ajuntament i això ens situa en escenaris que no són fàcils de gestionar i no ens agraden.

“La FCN i l’Associació Empresarial de Clubs de Natació estem treballant conjuntament per poder donar resposta a aquesta situació tan complicada. Hem aconseguit moltes ajudes, però en necessitem més.”

I finalment aquest 2023 podrem tornar a celebrar la nostra gala anual de guardons, cosa que la FCN no ha pogut fer des de l’inici de la pandèmia.
Quin gran honor poder fer de nou la nostra festa. La Diada de la Natació Catalana per poder tornar a lliurar els guardons i els reconeixements que tota la gran família de la natació catalana es mereix.

Compartir:

Notícies Relacionades

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE