FEDERACIÓ – L’esport demana als jutjats la suspensió del tancament de les instal·lacions decretat pel govern

22 jul. 2020 | Federació

El sector esportiu i del fitness no tira la tovallola i decideix fer un pas endavant. Aquest matí, en una roda de premsa virtual que ha comptat amb representants de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, l’INDESCAT, l’ADECAF, Gestiona, la Federació Catalana de Natació i l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya, han anunciat que han presentat una demanda de recurs contenciós administratiu contra la resolució del Govern del passat dissabte que els obliga a aturar tota l’activitat.

Decisió injusta, arbitrària i desproporcionada
Després de 3 dies d’incertesa absoluta i sense cap resposta clara del PROCICAT, l’esport i el fitness s’han vist obligats a actuar amb responsabilitat per denunciar una mesura que considera arbitrària, desproporcionada i injusta cap a un sector que és salut.

Les Conselleries d’Interior i Salut han optat per la via més fàcil i simple: ha obligat a tancar instal·lacions esportives i aturar tota activitat. Aquesta decisió és irresponsable. Perquè obvia, d’una banda, l’esforç ingent que el sector ha fet, de la mà de la Secretaria General de l’Esport per establir protocols de seguretat per garantir una pràctica segura, amb registres de participants, mesures d’higiene i assegurar la traçabilitat dels contactes. “Fer esport a les nostres instal·lacions és segur. No hi ha hagut cap brot en el nostre sector”, ha dit Gerard Esteva, president UFEC.

I, de l’altra, perquè una mesura d’aquestes característiques comportarà uns perjudicis irreversibles sobre els practicants i les entitats del sector. El model d’èxit de l’esport català està en greu perill”, ha sentenciat Enric Bertrán, president de la FCN. Un sector que, després d’una primera aturada necessària, no pot permetre’s seguir amb la persiana baixada. En el cas dels clubs de natació, l’impacte del tancament durarà segur fins el 2022 amb uns 60 milions € de pèrdua com a mínim”, ha puntualitzat Eduard Escandell, president de l’AECNC.

El sector defensa que es puguin establir mecanismes de ponderació del risc com sí han fet en altres sectors. Per què l’esport ha de tancar totes les seves instal·lacions, sense que hi hagi la possibilitat d’implementar limitacions d’aforament o protocols de protecció que en permetin el seu funcionament ni que sigui de forma limitada? Tal com han fet altres sectors, com la cultura? La manca de resposta raonable a aquesta qüestió evidencia la desproporcionalitat i arbitrarietat de la mesura. “Sembla que el Govern estigui més preocupat del bronzejat de les persones enlloc de la seva salut”, ha ironitzat Josep Viladot, president de Gestiona.

Camí legal
L’esport i el fitness recorren a la justícia perquè suspengui l’executivitat d’aquesta mesura. I es posen a disposició de les autoritats competents per trobar solucions adequades, amb la complicitat i la responsabilitat que el sector ha demostrat des del primer moment d’aquesta crisi. “El govern hauria de tenir més sensibilitat amb nosaltres. Hem d’aprendre junts a gestionar la pandèmia i la nostra activitat, que conviuran fins que no hi hagi vacuna”, ha exposat August Tarragó, president d’ADECAF. La demanda, que s’ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, pretén aconseguir la nul·litat de la resolució i demana de forma urgent (en 48 hores) l’adopció de mesures cautelaríssimes que evitin danys irreparables per practicants, gestors i pel conjunt de la ciutadania. A més, a banda de la represa de les activitats esportives de manera immediata, “s’han d’activar els ajuts específics, fins ara inexistents, per al teixit productiu esportiu, que a hores d’ara està tocat de mort” ha finalitzat Anna Pruna, presidenta d’INDESCAT. “El sector esportiu no som el problema, som part de la solució”, ha reblat.

Manifest
Les entitats han llançat un Manifest contra la resolució del Govern que, encara actiu, ja ha aconseguit prop de 8.000 adhesions.

Adhesions: https://ufec.us5.list-manage.com/subscribe?u=e2b13324cfaa50bcb7f133e91&id=e519b1c836

Compartir:

Notícies Relacionades

Patrocinadors


Turbo
DS

Institucions


Esportcat
Ajuntament de Barcelona
Diputació de Barcelona
UFEC

Col·laboradors


Johan Cruyff Institute
Museu Olímpic
ASISA
LA DOOBLE